Tuesday, April 15, 2008

Pojkes öde griper Vietnam - igen

Publicerad 2008-04-12 11:43

Pojkes öde griper Vietnam - igen

Den lille vietnamesiske gossen Phung Thien Nhan har ännu inte fyllt två år. Ändå har han hunnit bli en överlevare — två gånger om.
Han har gripit tag i vietnamesernas hjärtan med sitt öde och sitt leende.

Många i Vietnam minns att de läste om Nhan i tidningarna 2006, när han övergavs efter födseln av sin tonårsmamma i ett glesbefolkat, fattigt bergsområde.


Han låg utanför familjens skjul, gömd under papayablad och bambu. Där gav sig ett vilddjur, troligen en hund, på honom och tuggade sönder hans högra ben och en bit av underkroppen.

Någon i byn hittade babyn, blodig och full med myror. Han kördes till närmaste sjukhus på motorcykel. När han kom dit hade 72 timmar gått. Ändå överlevde han.

På sjukhuset amputerades hans ben och så småningom stabiliserades hans tillstånd. Buddhistmunkar gav honom namnet Thien Nhan, "Bra människa".

Men efter två månader skickade myndigheterna av oförklarliga skäl tillbaka honom till samma släkt. Han togs om hand av morföräldrarna.

Han försvann ur massmedieljuset. Men Tran Mai Anh, en 35-årig journalist i Hanoi, kunde inte glömma Nhan och plågades av funderingar om vad som hänt honom. Hennes farhågor visade sig befogade.

Hon lyckades hitta honom i december efter några månaders letande. Han var då illa skött, smutsig, blek och sjuk av diarré. Hon tog honom till en sjukstuga, och för en månad sedan adopterade hon och hennes man honom.

De tog med sig Nhan till Hanoi, där han fick gratis behandling vid det fransk-vietnamesiska sjukhuset.

Vietcot, en tyskfinansierad biståndsorganisation, gav honom en enkel benprotes. Den behövdes för att hindra ytterligare skador på kroppen. Han kommer att behöva flera nya ben allteftersom han växer.

Adoptivföräldrarna har nu kontakt med internationella sjukhus för att ordna hormonterapi och plastikkirurgi åt Nhan.

Nyheten om adoptionen spreds snabbt i medierna och på internet. Många hundra människor skickade mejl och besökte familjens hem i Hanois gamla stadsdel. De gav familjen leksaker och babykläder.

- Alla vill hjälpa oss! Jag visste inte att det fanns så många goda människor, kommenterar Mai Anh.

Efter en månad i sitt nya hem är Nhan mycket gladare än när han kom, svag och rädd. Han leker och svänger om på sitt nya ben då hans storebror Minh, 8, spelar piano.
Från TT-AFP

No comments: